Енергозбереження – твоє майбутнє та майбутнє твоєї країни


Енергозбереження – твоє майбутнє та майбутнє твоєї країни
автор: Луканюк Сергій, учень 10 класу Широківської ЗОШ
В даний час використання енергозберігаючі технології стає дуже важливим не тільки на державному рівні, а й на рівні кожної окремо взятої родини. Адже альтернативна енергетика сприяє поліпшенню економічної ситуації, як в країні, так і допомагає реальної економії коштів кожної людини. А якщо взяти до уваги, що запаси корисних копалин не безмежні, і рано чи пізно, але людство зіткнеться з гострим дефіцитом природних ресурсів, то енергозберігаючі технології, безсумнівно, тільки сприяють покращенню екологічної ситуації в цілому.
Якщо використовувати вітрогенератори, сонячні колектори, і теплові насоси на кожному підприємстві, то витрати на електроенергію знизяться в рази, а, відповідно, зниження споживання електричної енергії, виключає побудову нових об'єктів генерації, що тільки позитивно позначиться на стані навколишнього середовища. На жаль, на сьогоднішній день енергозберігаючі технології в побуті використовувати можуть далеко не всі. Багатьох бентежить ціна такого обладнання. Але якщо поглибиться в підрахунки, то ті гроші, які витрачаються на придбання обладнання, досить швидко окупаються, і надалі виходить економне використання енергії та коштів.
Питання про різке скорочення природних ресурсів та впровадження енергозбереження стоїть дуже гостро в Україні. З кожним роком все більше і більше людей намагається облаштовувати свій побут за допомогою енергозберігаючих технологій для дому, так як для більшості стало ясно, що таке рішення призводить до реального скорочення споживання електроенергії та економії коштів, а в світлі постійного підвищення цін на традиційні енергоносії, такі передбачливі заходи більш, ніж доцільні.
Звичайно, покупка енергозберігаючих лампочок і установка пластикових вікон - це далеко не все, що можна зробити для більш економного витрачання енергії. На сьогоднішній день вже існує ціла індустрія, що працює в даному напрямку. Наприклад, зараз стає популярним застосування енергозберігаючих технологій у будівництві будинків. Фахівці підрахували, що використання такої технології призводить до 40% економії палива і 30% економії електроенергії, при цьому будівництво такого будинку обходиться досить недорого, а строк будівлі приблизно дорівнює року. Вже, виходячи тільки з одного цього факту, можна сміливо стверджувати, що енергозберігаючі технології для дому в недалекому майбутньому стануть невід'ємною частиною нашого побуту.
В останні роки вчені прийшли до висновку, що збільшити енергетичну ефективність житлово-комунальних і виробничих об'єктів можна тільки, якщо активно почати впроваджувати у використання нові енергозберігаючі технології. Все прогресивне людство, наприклад, більшість європейських країн, вже декілька десятиліть успішно застосовують альтернативну енергетику не лише на підприємствах, а й у побуті. Цей досвід показує, ефективність застосування таких технологій в реальності, тому не дивно, що нові енергозберігаючі технології стали об'єктом пильно інтересу для більшості прогресивних підприємців.
Безсумнівно, що перш ніж, безпосередньо впроваджувати нові енергозберігаючі технології на окремо взятому підприємстві, слід попередньо підрахувати, у скільки обійдеться комплекс обладнання, і коли він себе окупить. Напевно, не кожне підприємство зможе забезпечити себе найсучаснішими досягненнями науки, а й з такої ситуації вихід є - можна вдатися до вже випробуваних методів. Навіть за таких умов, економія буде суттєвою.
Завдання активно впроваджувати і використовувати енергозберігаючі технології в Україні стоїть досить гостро на сьогоднішній день, насамперед через постійне зростання вартості енергоресурсів. До того ж, не слід забувати, про важку екологічну ситуацію в країні і на планеті в цілому. А використання енергозберігаючих технологій відразу вирішує ці дві головні проблеми - забезпечення безкоштовною, відновлюваною енергією, при цьому, не завдаючи жодної шкоди довкіллю.
Слід так само відзначити, що для ефективного впровадження всіх самих новітніх досягнень науки, в нашій країні є всі необхідні умови. Кліматичні та погодні умови в різних частинах України, як не можна більш підходять для установок вітрогенераторів і сонячних колекторів. Крім цього, впроваджувати енергозберігаючі технології в Україні допомагає також багатий асортимент подібного обладнання, який пропонує сучасний ринок. Єдиний момент, який заважає швидкому та ефективному переходу на енергетику майбутнього - це не готовність багатьох зробити перший крок у бік прогресу.
На мою думку,  енергозбереження – це найдешевше й екологічно чисте джерело енергії. З кожним роком збільшуються енерговитрати на побутові потреби. Це й опалення, і зростання кількості побутової техніки.
Напевно, кожен із нас має різне ставлення до електроенергії та інших благ сучасної цивілізації. Але, ми  всі добре знаємо, що їх потрібно берегти, а саме: вимикати світло коли виходимо з кімнати, більше використовувати денне світло, а також правильно розташувати світлові прилади.

Якщо ви - звичайний домовласник, то вам напевно відомо, що таке рахунки за електроенергію і якими темпами зростає останнім часом ціна на електрику. Та навіть якщо ви поки не готові переходити на екстремально нові технології, такі як сонячні панелі на даху, ви можете вжити рішучих заходів щодо економії електроенергії, яку споживаєте. Витрати на електрику в домогосподарстві можуть бути значно знижені, якщо дотримуватись декількох правил і трохи оновити технологічну базу.

Коментарі